zondag 21 november 2010

De Rules of Engagement


Dus je denkt dat je date? Kunt u waarschijnlijk, schrijft John Bailey, maar het is ingewikkelder dan ooit tevoren.

Een vriend onlangs hit me up voor de datering van advies: "Hoe vertel je of iemand een echte naam-dropper of gewoon nerveus en probeert indruk op u maken?" De onschuldige vraag gooide me: is er een regel die aanvaardbaar is zelfpromotie uit onderscheidt genotzuchtige arrogantie?

Ik weet zeker dat er is. Er zijn talloze regels. Dating advies lang geleden gaf manier om uit wetten, zelfs als er niemand is helemaal zeker wat ze zijn. Ze dragen de mantel van de wetenschappelijke waarneming. "Als hij beschikbaar is dinsdag, u beschikbaar bent donderdag." "Neem haar waar iedereen kent je naam." Wees altijd jezelf, maar laat ons u tonen hoe.

Maar terwijl we overspoeld met dating do's en don'ts, mensen lijken meer in de war dan ooit. De opkomst van de "regels" lijkt een reactie op de ongekende vrijheid en diversiteit van de moderne relaties: te veel keuze kunt u ons ploeteren voor iets stevigs te hangen op. En, natuurlijk, niet iedereen de regels zijn hetzelfde.

Is het OK om te klagen als je date is meer geïnteresseerd in hun BlackBerry dan uw gesprek? Wat als zij onverwacht brengen een vriend? En de grote vraag: bent u zelfs op een datum, of bent u gewoon opknoping uit?

Seks en relatie columnist Maureen Matthews zegt dat de regels worden zowel te helpen en hinder in een ontluikende romance. "Je kunt zijn richtlijnen en dingen die je waarschuwen voor voorkomende fouten die mensen maken wanneer ze verliefd, maar wanneer het komt tot het punt, echt openstaan voor de andere persoon. Niet allemaal maken over jou.

"Sommige mensen gaan er met deze lange lijst van dingen die ze willen, maar totdat je aan de persoon die je bent verliefd ga met je eigenlijk niet weet wat je wilt."

Melina Schamroth loopt "enkele vrijwilligers" gebeurtenissen in Melbourne: singles komen samen om hun tijd vrijwilliger aan een goed doel (zoals het bereiden van voedsel voor de dak-en thuislozen), terwijl vergadering gelijkgestemde zielen in een vriendelijke omgeving.

"Het is een vrij ruwe wereld er uit als het gaat om het hele dating ding," zegt ze. "Of je speelt door de regels of niet, er is zeker ruimte voor wat meer respect voor de gevoelens van anderen."

Bijvoorbeeld, zou ze willen mensen eigenlijk met een gesprek om mensen te laten zakken dan laat ze opknoping zien. "Ik vond het hele dating scene behoorlijk weerzinwekkend echt. Deze zet ik op omdat ik op zoek was naar een vriendje en ik kon gewoon mezelf niet mee om speed dating, die voelde alsof het zou een ononderbroken sollicitatiegesprek, of de online ding waar je geen idee hebt of er chemie of niet te proberen. Of waar iemand je vertelt dat ze 'sportief' en het blijkt te zijn om alleen uit het hoofd omhoog. "

Schamroth de gebeurtenissen niet de focus niet op single zijn. "Het is over iemand die een verschil, die toevallig enkele te worden", zegt ze.

Het ontbreken van druk, samen met een gedeeld gevoel van sociale geweten, heeft zijn vruchten afgeworpen: een recent evenement trok 216 singles gevolg in 106 wedstrijden (evenals 7000 maaltijden en een verdere ton geprepareerde groenten).

Het kan de hel die er zijn. Mijn single vriendin Helena heeft geprobeerd allerlei dating, van set-ups via wederzijdse vrienden speed dating en dating websites. Helena heeft regels. Niet beginnen met een formeel diner - koffie of een drankje zijn sneller en dus minder potentieel rampzalige manieren om iemand te leren kennen. Niet besteden de tijd gehannes met je telefoon: je date mag aannemen dat je vrienden updaten op je vooruitgang, en ze zijn er voor een-op-een-tijd in plaats van een groep analyse van hun gebreken. En slaap niet met iemand eerst rond. "Ik weet het niet een enkele persoon die heeft geslapen met iemand op een eerste date en had een relatie van te maken", zegt Helena.

Maar ze heeft ook regels over regels, dat is bemoedigend. Want wat zou op het eerste gezicht te zijn deal-breakers kan soms misleidend zijn.

Eerste data zijn altijd nerveus ontmoetingen, en de wens om de juiste indruk kan komen verkeerde te maken. "Sommige van de jongens ik heb op data met zijn tegengekomen als echt arrogant, maar eigenlijk zijn ze gewoon verlegen en overcompensatie. Als u denkt dat iemand heeft verlossende kwaliteiten, probeer dan die eerste date. Wat ik wil zeggen is het maken van emissierechten. Ik heb een verschrikkelijke eerste afspraakjes. "

De protocollen van de hofmakerij gemeenschappelijke een eeuw geleden lijkt erg formeel vandaag. Neem telefoonkaarten: elke in aanmerking komende Victoriaanse tijdperk gent willen om zichzelf te imponeren op een belle zou een ruim aanbod van deze zakformaat uitingen van opzet zijn. Hij had laat een door het huis van zijn gewenst, en als haar familie geacht hem de moeite waard een follow-up had hij wellicht op audiëntie met Moeder of vader in de woonkamer. Eerste data waren met de ouders, niet het object van affectie - voor een groot deel van de menselijke geschiedenis, het huwelijk is een sociaal arrangement meer dan een persoonlijke.

In de VS hebben sommige stemmen opschudding gezorgd door te bellen voor een terugkeer naar die Victoriaanse cultuur van hofmakerij. Eind jaren '90 zag de opkomst van een nieuwe conservatisme in relaties: Het reglement beloofd een stap-voor-stap handleiding voor de landing de 'perfecte' man; Wendy Shalit Een terugkeer naar Bescheidenheid roemde de deugden van ouderwetse zuiverheid en geregeld inleidingen, zelfs wassende heimwee naar het visitekaartje systeem van weleer.

Maar in Australië, een terugkeer naar de oude manieren niet veel zin, omdat we nooit echt liet hen. We hebben net de ouders in de melkstal vervangen door een nieuwe reeks van bemiddelaars.

Denk aan de manieren waarop mensen leren elkaar tegenwoordig kennen - sms, sociale netwerksites, het controleren van referenties van wederzijdse vrienden. Zodra het kan weken duren lastige kleine praten suss van iemands voorkeuren en antipathieën. Nu hebben we een schat aan nieuwe media om het werk voor ons doen.

Deze technologieën worden nieuwe rules of engagement kunnen we niet eens bewust van. Stel je voor: een website die samen sleept al uw online persoonlijke gegevens van Facebook en Twitter updates voor film-kijk-en luisterervaring voorkeuren. Het bestaat al in de VS, op sites zoals gelatodating.com. Vrijers kunnen onderzoeken uw persoonlijke voorkeuren en de dagelijkse activiteiten, zonder een enkel woord te wisselen. Het klinkt een beetje als stalking. Maar misschien is het gewoon een manier om het uitdelen van de oude matchmaking rol aan de nieuwste technologie.

Het is niet alleen de early adaptors op zoek naar liefde online. De snelst groeiende demografische voor de meest populaire dating sites van Australië is de 50-plussers menigte die misschien niet het gevoel zo comfortabel in pubs en clubs. In de VS zijn er zelfs online dating sites voor de Amish, die niet of nauwelijks vaandeldragers voor nieuwe technologie.

Online dating cultuur komt niet zonder risico's. Alleen vorige week een Australische online dating service werd beschuldigd van het creëren van valse profielen en ze te gebruiken om "flirt" met betalende leden. Dit is geen alleenstaand geval: ik heb te horen gekregen dat veel singles web services althans in eerste instantie beginnen met het maken van valse rekeningen. Immers, niemand wil de eerste zijn om te komen op het feest.

Het kan erger. Tuurlijk, de meeste van ons zijn achterdochtig over afgezet Nigeriaanse royalty biedt ons een paar miljoen dollar, als we schieten door onze bankgegevens. Maar online romantiek Scamming, vaak gericht op christelijke dating websites, is een van de grootste redenen Australiërs verstuurt meer dan $ 4 miljoen per maand naar Nigeria. Eenzame mensen online zijn in toenemende mate gericht na het plaatsen van te veel persoonlijke gegevens op openbaar toegankelijke sites.

Technologie zich in op onze liefde leven op manieren die we misschien niet eens realiseren. Een site zoals Facebook kan niet zo romantiek gericht als rsvp.com.au maar als een alomtegenwoordige instrument van de moderne communicatie, de bijzondere vorm van invloed op hoe we wisselen howdies met toekomstige liefhebbers. Dan zijn er de regels die ons worden opgelegd door anderen. In sommige gevallen zijn deze cultureel - de verwachtingen van de familie of gemeenschap. Helena is Joods, en de relatief kleine bevolking in Melbourne heeft haar ingekleurd dating ervaringen. "Het is moeilijk als je in een bepaalde etnische minderheid of religieuze denominatie. Je hebt deze druk van 'mijn neef waarschijnlijk weet je broer en je chauffeur en uw hond fokker' en dat de mensen nog zieker maakt gemak. "

Een hechte gemeenschap kan brengen op dating horror verhalen. "Ik ging op een datum, met een kerel die een absolute aars was voor mij. Echt smerig en hield me te vertellen aan shut up de hele weg door de datum. Ik ontdekte veel later dat tussen mij vraagt en ons uit te gaan, zou hij eigenlijk iemand anders ontmoet. Ik ontdekte twee maanden geleden dat het mijn neef en dat ze gaan trouwen volgend jaar te krijgen. Dat is wat dating in de joodse gemeenschap, zoals is! "

Externe druk kan zelfs subtieler dan dit. Vaak onze keuzes de juiste partner zijn beïnvloed door onze vrienden, maar Matthews waarschuwt dat te veel voorraad in post-date debriefing sessies. "Luisteren naar je vrienden echt hoeft te worden genomen met een korreltje zout. Ik betwijfel of iedereen vrienden zijn allemaal ontzettend scherpzinnig sociale raadslieden.

"Ik ken koppels die op zoek zijn op het oppervlak om heel ongepast, en ze zijn extreem lange levensduur. Niemand van buiten kan weten wat er gaande is in een relatie. "

Misschien "dating" als concept gewoon niet fit Melbourne die comfortabel. Om te beginnen, het is een zeer Amerikaans fenomeen. In de afgelopen tien jaar of zo, heeft geen culturele artefact had een grotere impact op onze noties van dating dan Sex and the City, dus heb ik vorige week onderschepte mijn (Melbourne) vriend Dan slechts twee uur nadat hij uit een vliegtuig uit New York. Hij had ruim de tijd om de dating scene in de Big Apple te verkennen en vond het een zeer eigenaardige ervaring.

"Het is zo'n dating cultuur daar dat alles wat je hoeft te doen om mensen te ontmoeten is leuk jurkje en ga naar een bar. Het eerste wat mensen te ontmoeten en het uitwisselen van gegevens is zeer eenvoudig. Mensen zijn erg open staan. "

Het was niet alleen de datering cultuur die stond uit. De regels zijn significant verschillend. "Je kunt de datum zoveel mensen als je wilt op hetzelfde moment, zonder enige verplichting", zegt hij. "En het is vreemder om niet uit te zijn dan dating. Als u alleenstaand bent en je bent niet iemand tegen, het is vreemd. Zelfs als je niet per se als deze mensen, niet te gaan over de data is raar. "

In de VS, doet het naderen van iemand op een bar en ruilen cijfers niet het stigma dat openlijk slaan op iemand misschien hier. Volgens Dan, zult u lijken meer verdacht als je niet open bent over uw interesse en proberen om het te spelen overdreven cool.

"Australië heeft een dating cultuur van inleidingen," zegt hij. "Het is bijna als een 19e-eeuwse ding." One more vinkje voor mijn thesis. "Het is bijna onbeleefd om iemand te ontmoeten op je eigen, je bent ingevoerd om hen."

Vrienden van vrienden, dat soort dingen. Mensen over het algemeen komen met een referentie.

Zou het kunnen zijn tijd sloot de notie van dating en omarmen de verwarde, techno-gemedieerde landschap van de Australische relaties, waar de regels gelden alleen wanneer u dat wilt? Het is waarschijnlijk niet gebeuren. We hebben altijd normen en voorkeuren en de ontwikkeling van regels om hen te passen.

Wat voor soort vuistregels doet Matthews voorstellen?

"De meest aantrekkelijke ding is als iemand geïnteresseerd is in jou en daadwerkelijk te luisteren. Er is niets erger dan wanneer de eerste date is als een sollicitatiegesprek waar de persoon is tot vaststelling van alles wat ze hebben en bereikt en is geweest.

"En wees beminnelijk! Zo vaak gaan we 'wat hij of zij moet me te bieden?' Wat heb je hen te bieden? Wees liefdevol en warm en echt en zien of je echt allebei iets voelen voor elkaar. "