donderdag 31 maart 2011

De Economie van Liefde


Door Tracy Clark-Flory

Eerder deze week, online dating site OkCupid aangekondigd een eigenaardige nieuwe vinding op zijn oneerbiedige onderzoek blog: Hoe meer mannen zijn het oneens over uiterlijk van een vrouw, hoe meer berichten krijgt ze op de site. Of, zoals de post de auteur, Christian Rudder, het uitdrukte: "Als sommige mannen denken dat je lelijk bent, andere mensen hebben meer kans op bericht dat u. En als sommige mannen denken dat je leuk bent, andere mensen minder geïnteresseerd "Het lijkt contra-intuïtief, en ingewikkelde, maar Rudder legde het als volgt:". Stel je bent een man die echt in iemand's. Als u vermoedt dat andere mannen geïnteresseerd zijn, betekent minder concurrentie. U heeft dus een extra stimulans om een ​​bericht te sturen zijn. "Het is basic speltheorie, zei hij.

Samen met andere economische principes, speltheorie is een van de nieuwe populaire tools in de wereld van het daten en relaties advies. Voor de single-en-uit, deze pogingen om aantrekkingskracht te kwantificeren, om romantiek te zetten in een oplosbaar vergelijking, zijn enorm aantrekkelijk. (Behalve als het wordt gebruikt om het tekort aan begeerde vrijgezellen uit te leggen in tamelijk schril termen.) Er zijn talloze zelfhulpboeken die er zijn over hoe Mr Right aan te trekken of een "master pickup artist" - maar de meeste missen dat stempel van wiskundige autoriteit. Met fluistert van "psst, hier is het onfeilbaar geheim" uit zoveel verschillende hoeken, er is iets immens troostende over een aanpak die liefde reduceert tot een overwinnelijk algoritme.

Jose-Manuel Rey, een hoogleraar economie in Spanje, ontwikkelde een theorie die hij noemde "de Carol Syndroom" te verklaren waarom sommige aantrekkelijke vrouwen worden genegeerd door mannen in bars. Hij merkt op dat deze nieuwste OkCupid onderzoek "verre van een solide theoretische uitleg", maar speculeert dat het "kan worden gezien als een experimentele bevestiging" van zijn theorie. "Toen de voorkeuren van de meeste mannen zijn afgestemd om te overwegen een vrouw echt warm, de speltheoretische model ... verklaart de mannen (rational!) mechanisme van inhibitie [de veronderstelling dat ze in vraag en dus het zou een verspilling van hun tijd om te gaan na haar], hetgeen impliceert dat de vrouw uiteindelijk kan worden benaderd door niemand. "voegt hij toe : ". Als gevolg hiervan kan worden verwacht dat vrouwen waarvan de aantrekkelijkheid is meer divers ervaren meer berichten [en] uit voorstellen"

Economie en romantiek lijkt misschien een paar apart, maar Paula Szuchman, co-auteur van de komende "Spousonomics: Het gebruik van Economie tot Master Liefde, Huwelijk & Dirty Dishes", vertelde me via e-mail: "We houden er niet aan denken relaties als strategische situaties. Wij denken graag van hen zoals hierboven dat, zoals alles over liefde en romantiek en vriendschap. Maar ze zijn het niet. Liefde is geweldig, maar het is niet genoeg om een ​​relatie intact voor de lange termijn. "

"Economie is de studie van hoe mensen en samenlevingen schaarse middelen toe te wijzen," zei ze. "Relaties betrekken twee mensen die het delen van schaarse middelen - of dat nu de tijd, energie, libido, geld, ambitie, geduld, wat dan ook -. En dat is natuurlijk naar trade-offs te betrekken", Stel je bijvoorbeeld een vrouw die is aangesloten op met een jongen en heeft af te wegen de kosten en baten van een van beide overnachten of stiekem aan een betere nachtrust in haar eigen bed te krijgen. "Hoe dan ook, het is allemaal over de middelen en trade-offs", zegt ze. "Als je begint te denken in plaats wilt, wat zal hij denken als ik ga, hoe zal ik worden gezien als ik het niet laten, enz., enz., je modderige de wateren. Als u de statische en de focus op de werkelijke trade-off - slaap of geen slaap - maak je de juiste beslissing. In theorie. "

Dat is het moeilijke deel - de economische theorie is niet een perfecte gids door het mysterieuze, grillige terrein van de menselijke emotie en aantrekkingskracht. Ik ben al op OkCupid bijna een jaar nu en, ondanks zijn overduidelijk geweldig algoritme voor het afstemmen van je online daters, en vele van 90 procent of hoger wedstrijd, ik heb alleen geïnspireerd om te gaan op twee data. (Noch gepand uit.) Er is iets verontrustende over het hebben van mensen die teruggebracht tot een profiel foto en een brutale self-samenvatting. Ik krijg ingehaald op hun onvermogen om in te spelen, of het feit dat zij niet het verschil tussen "daar", "hun" en "ze" weten - eigenschappen die gelden voor vele een mooie persoon! Het lijkt gewoon niet zo mooi af te drukken. En toch, als ik deze jongens persoonlijk ontmoet, ik ben zeker dat ik zou vinden een aantal van hen zeer charmant en aantrekkelijk. Of het nu de chemie of iets heel anders, is het ontbreken van de vergelijking.

? ?? ??? ???