dinsdag 29 mei 2012

De geheime wetenschap van de liefde op het eerste byte


Door Amy Robach en Deborah Camiel

Online dating sites adverteren baanbrekende technologie en geavanceerde formules en state-of-the-art programma's om u te helpen uw ware zielsverwant.

Maar werkt het?

Hoewel de technologie vond zijn eigen wedstrijd met de opkomst van het internet, is het idee rond voor een halve eeuw. In 1965, een paar van de Universiteit van Michigan undergrads vonden elkaar met behulp van een primitieve computer dating-programma.

Mina Jo Rosenbloom was in haar jonge jaren toen zij en Michael Linver, net toegelaten tot de medische school, werd de computer dating digitale Adam en Eva. Ze had niet veel vertrouwen in dat het zou werken. Hij kwam in een gekke advertentie voor een dating service die gebruikte computers. Hun wederzijdse bereidheid om een ​​risico te nemen zijn vruchten afgeworpen.

Vier en een half jaar nadat ze werden ingespannen door een IBM-mainframe, worden Michael en Mina Jo Linver nog steeds getrouwd.

"Dat was het begin van wat bleek een ongelooflijke relatie voor de rest van mijn leven zijn," zei hij.

Het was ook de start van een industrie ontworpen om een ​​markt te benutten: miljoenen singles graag - of wanhopige - om een ​​match te vinden. Punch kaarten en persoonlijke advertenties maakte plaats voor de eerste online dating sites, gelanceerd in het midden van de jaren '90. In 2001, inkomsten van de sector waren slechts $ 40 miljoen. Vandaag de dag zijn ze van bijna $ 2 miljard.

Met zo'n 1.500 websites beweren dat zij kunnen overeenkomen met uw persoonlijkheid, uw genen - zelfs uw structuur van het gezicht - naar mogelijke partners, geen enkel bedrijf touts een "succesformule" zo veel als eHarmony, die 15 procent van de markt bezit.

Het bedrijf zegt dat het doel is om u te helpen iemand te vinden - als jij.

Overeenkomst is het ding waarmee koppels beter te begrijpen elkaar, zegt Gian Gonzaga, het bedrijf chief research scientist, die heeft een Ph.D. in de psychologie van de UC Berkeley. "We willen zeggen dat tegenpolen elkaar aantrekken en toen zij later aan te vallen."

Huwelijk-minded en recht-geregen

Op eHarmony, Gonzaga zei dat hij zich op een beroep op het huwelijk-minded en de rechte geregen.

"We hebben altijd gericht op lange-termijn relaties", zei hij. "Dat voelt heel unhip en zeer squarish. Maar echt, als het er op aan komt, ons verlangen om iemand te verbinden met, om een ​​langdurige relatie te vinden te vinden, is een zeer diepe deel van onze psyche. "

Lang voordat het gesprek wordt huwelijk aan, het vinden van uw online match duurt betrokkenheid. Abonnees het invullen van een enquête compatibiliteit met honderden vragen en te betalen maar liefst $ 60 per maand. De resultaten, volgens de eHarmony de vorderingen, zijn opvallend.

"Gemiddeld 542 mensen per dag trouwden na de bijeenkomst op eHarmony", zei Gonzaga. "Dat is ongeveer 5 procent van alle van de jonggehuwden in de populatie. Het is bijna 100.000 paren per jaar. "

Die getallen zijn moeilijk te onderbouwen. Maar ze zijn onder andere Steve Caplette, die werd overmand door emotie op de dag dat hij trouwde Sally Petruzello. Voor haar deel, het was liefde op het eerste klik.

"Hij was mijn eerste wedstrijd," zei ze. "Je meestal krijgen zeven mensen, en hij was letterlijk de eerste die ik open."

Onder andere compatibele eigenschappen, eHarmony bleek dat Steve en Sally beide de neiging om meer in zichzelf gekeerd, sterk woede managementvaardigheden, en een gevoel van romantiek hebben. eHarmony's algoritme werkte voor Steve en Sally. Maar het is niet helemaal duidelijk dat soort succes typisch is.

"Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat we een beetje weten, maar we waarschijnlijk niet genoeg te weten om een ​​algoritme dat wij denken dat het echt goed hebben", aldus Dan Ariely, professor in de psychologie en de gedragseconomie aan de Duke University. "Als je demografisch kijken het ziet er niet uit alsof ze verhogen van de hoeveelheid huwelijken.

Ariely vraagt ​​zich af of algoritmen die door online dating sites echt werken. Zijn onderzoek werd aangewakkerd door een diep persoonlijk inzicht in de aard van de menselijke aantrekkingskracht. In zijn late tienerjaren werd hij opgenomen in het ziekenhuis voor drie jaar met een slechte brandwonden als hij genezen is hij bang dat zijn waarde in de dating markt was gekelderd.

"Ik wist mijn plaats in de sociale hiërarchie voordat ik verbrand," zei hij. "Ik wist dat die meisjes zouden date me in principe en welke niet. En ik begon na te denken over waar moet ik passen, waar pas ik nu?

Ariely eventueel in te passen als een expert op het menselijk gedrag. Hij bestudeerde duizenden online interactie, het onderzoeken marktwaarde - wat maakt ons aantrekkelijk online. Bij mannen, blijkt uit het onderzoek, hoogte en salaris centraal staan. Ariely zei dat een 5-voet, 9-inch lange man net als hij zou moeten naar een ander 40.000 dollar per jaar toe te voegen aan zijn jaarlijkse inkomsten op dezelfde aantrekkingskracht bezit als een ander man die staat 5'10 ".

Onderwijs telt ook - voor een aantal online daters.

"Meer opgeleide mannen zijn meer wenselijk is", zegt Ariely. "Voor vrouwen is er geen waarde voor het onderwijs. Vrouwen die meer opgeleid komen niet noodzakelijk get any aantrekkelijker in online dating. "

Voor sommige singles, kan het idee van het verminderen van romantische aantrekkingskracht op een algoritme lijkt te simplistisch. Maar Ariely zegt dat het probleem is de simplistische manier waarop sites maken ons zelf te beschrijven, met behulp van attributen die makkelijk doorzoekbaar via de computer, maar zijn niet zo handig in het uitzoeken wie we leuk vinden of houden.

"De (online) beschrijving is zeer skelet-achtig," zei hij. "We vullen de leemte in te optimistisch manieren. En dan moet je gaan en hen ontmoeten voor een kopje koffie, er is een kloof tussen wat je gebouwd in je geest en tussen wat ze werkelijk zijn. En die kloof veroorzaakt een enorme teleurstelling. "

Dat betekent niet zorgen voor een voorspoedige start, vooral omdat, volgens Ariely, het opzetten van elk van deze koppen koffie duurt gemiddeld zes uur online slaafsheid.

'Tirannie van de keuze'

Om de verlammende probleem van te veel mogelijkheden, wat wetenschappers noemen op te lossen "de tirannie van de keuze," online matchmaker eHarmony niet kunt u bladeren zijn database. Ze laten hun computers doen het zoeken en sorteren voor u.

"Stel je loopt in een stadion, en je ziet tientallen duizenden mensen en je zegt: 'Ik wou dat ik kon gaan op een datum vanavond," zei Joseph Essas, eHarmony technologie chef. "Dus je kijkt naar al die tienduizenden mensen, wat ga je doen? Het is overweldigend. "

In plaats daarvan eHarmony het algoritme van Doles uit slechts een paar wedstrijden per klant per dag. Dan is het jouw beurt. Computers zijn niet goed met emoties en gevoelens, zei Essas. Maar ze zijn erg goed in het vinden van een naald in een hooiberg.

En eHarmony stelt dat het een grote hooiberg - maar het is niet precies duidelijk hoe groot. Op een gegeven moment beweerde de onderneming ongeveer 40 miljoen geregistreerde gebruikers. Sommige analisten zeggen dat de pool van actieve gebruikers is meer als 750.000.

Een percentage van de daters, die verschijnen op eHarmony-en andere dating sites, zelfs niet betalende abonnees, wat een criticus om te zeggen dat veel gebruikers zijn, "flirten in de leegte." Toch is eHarmony het doen van een aantal dingen goed, volgens aan Dan Ariely.

"Eerst en vooral, zij dit miljoen euro-vraag survey hebben," zei hij. "Door dit te doen, dat zij in principe soort scheiden de serieuze mensen van de niet-serieuze mensen. Bovendien creëren ze dit geloof in hun algoritme. En zij zeggen: 'kijk, we hebben hier een aantal magisch drankje.' "

Dat kan een self-fulfilling effect op de klanten, maar het is niet Ariely van overtuigd dat online dating bedrijven zijn harde wetenschap gebruikt.

"De waarheid is, we zijn heel ver weg, in de wetenschap deel, van het begrijpen hoe dit werkt," zei hij.

Voor sommigen het bewijs is in de pudding. Na vierenveertig jaar van het huwelijk, drie kinderen en zes kleinkinderen, Michael en Mina Jo Linver zijn nog steeds dankbaar voor mainframe met een hart.

"De rest is de magie, de mystieke vorm van elementen die mensen aan te trekken met elkaar", aldus Michael. "En dat is iets dat ik denk niet dat een computer kan echt. Het is gewoon ofwel gebeurt of niet.