maandag 1 augustus 2011

One Country Maakt Overspel A Crime


Unfaithful echtgenoten in Cambodja hoofd te bieden aan een jaar in de gevangenis nadat het land lagere huis van het parlement een wet aangenomen dat overspel en polygamie en incest verboden.

De wet zou straffen Cambodjanen voor buitenechtelijke relaties of incest met tussen een maand en een jaar in de gevangenis, plus een boete van maximaal 250 dollar.

Formeel te trouwen met een tweede echtgenote zou worden bestraft met zes maanden en een jaar in de gevangenis, plus de dezelfde boete.

De Eerste Kamer nog moet goedkeuren van de wet, die vervolgens aan koning Norodom Sihamoni geldt voor ondertekening, maar beide worden beschouwd als formaliteiten.

De wet werd goedgekeurd door 64 van Cambodja 123 parlementsleden, met de oppositiepartijen boycotten de stemming over een wet zij als draconisch.

"Deze wet zal goed zijn alleen op papier, maar het zal niet correct worden toegepast," oppositiepartij leider van Sam Rainsy vertelde verslaggevers.

"Het werkelijke doel is dat zij deze wet gebruiken als een middel tegen mensen die ze willen politiek mishandelen."

Royalist wetgever Monh Saphan waarschuwde de wet zou "mengen in het prive-leven van individuen," en zei dat de natie zou beter gediend door gehard anti-corruptie wetgeving.

Maar nationale vergadering president Heng Samrin zei dat de wet zou bijdragen tot de versterking van het koninkrijk moraal.

"Deze wet kan ook helpen om de corruptie te verminderen, want als een ambtenaar heeft vele vrouwen of minnaressen, zal hij gulzig worden voor geld van de staat," zei hij.

De oppositie heeft opgezegd de wet als een terugkeer naar de genocidale Rode Khmer-regime dat het land regeerde van 1975-1979, toen buitenechtelijke affaires werden gestraft door de uitvoering.

Eerste minister Hun Sen de voorgestelde wet vijf maanden geleden, nadat hij openlijk mopperde over regeringsfunctionarissen brengen hun minnaressen in plaats van hun vrouwen aan officiële functies.

Hoewel polygamie is een gangbare praktijk in traditionele Khmer families, zou de wet met name van invloed op de leider van de koningsgezinde partij FUNCINPEC, prins Norodom Ranariddh, die vaak wordt in het openbaar gezien met zijn minnares.

Prins Ranariddh was de Voorzitter van het Parlement tot begin dit jaar, toen veranderde de vereisten voor een parlementaire meerderheid en gaf de controle van de wetgever over aan partijen van Hun Sen.

Copyright  © 2006 Agence France Presse.