zondag 10 januari 2010

Mannen zijn gelukkiger dan vrouwen, blijkt uit onderzoek


De moderne tijd lijkt te zijn doorzeefd met groeiende kloof - de kloof in inkomen, het bereiken kloof, de tolerantie-van-celebrity-gossip kloof. Nu hier is een andere zorgen over te maken, volgens de huidige New York Times: de toenemende geluk kloof tussen mannen en vrouwen.

Twee nieuwe research papers komen tot deze conclusie. Een bijgehouden traditionele geluk gegevens door mensen te vragen hoe tevreden ze zijn met hun leven. Zij heeft vastgesteld dat vrouwen, die in de vroege jaren 1970 gerapporteerd worden iets gelukkiger dan mannen, zijn nu iets minder blij.

De andere geanalyseerd tijd-studies maken gebruik van de afgelopen vier decennia om te bepalen hoeveel tijd mannen en vrouwen bezig geweest om dingen te doen vonden zij onaangenaam. Sinds de jaren 1960, hebben mannen geleidelijk bezuinigen op taken die zij afkeer. Ze werken nu minder en meer ontspannen.

Inmiddels hebben vrouwen het huishouden met betaald werk vervangen (of niet vervangen zoveel als op toegevoegd), en als gevolg meer tijd om dingen te doen ze niet genieten van de uitgaven.

Voor de hand liggende verklaring lijkt te zijn de oude "tweede shift"-theorie, die net toegevoegd vrouwen hun baan op hun al lang en wasserij gevulde takenlijsten. Maar volgens de Times, dit voorbij aan het feit dat vrouwen in feite niet werken vandaag meer dan ze waren 30 of 40 jaar geleden - ze zijn gewoon besteden meer tijd aan betaald werk en minder op koken en schoonmaken.

(In de index, zowel mannen als vrouwen leek te vrezen hun baan. Ze gerangschikt tijd op het kantoor boven alleen reizen naar de dokter en afwassen in termen van genot. Beide zou veel liever koken of doen wasserette.)

Maar de mannen geluk kloof lijkt lang voordat het beroepsleven. Als "het leven is over het algemeen beter geworden gedurende de laatste generatie" - de Times stoutmoedig beweert, het gebruik van "minder criminaliteit, meer-levende grootouders en veel koeler gadgets 'als bewijs - mannelijke high school seniors hebben gelukkiger geworden. Ongeveer 25 procent zegt dat ze tevreden zijn met hun leven, een stijging van 16 procent ten opzichte van 1976. Ondertussen, slechts 22 procent van hun vrouwelijke collega's zeggen dat ze gelukkig, ongeveer hetzelfde in de jaren '70.

Ik zou poneren kan dit iets te maken hebben met hoe treurig slechte herenmode was in 1976. Maar de deskundigen die sprak met de Times krijt het aan de "hottie theorie" - de druk voor de middelbare school meisjes te warm boven alles. Terug in de jaren '70, dat is alles wat je moest worden. Nu moet je een Harvard-gebonden, track ster, vrijwilligerswerk-be at-the-daklozen-shelter-op-weekend hottie. Dat is voldoende om iemand bum uit.